domov Zavod za računalniško izobraževanje Ljubljana
Cesta Andreja Bitenca 68, 1000 Ljubljana

telefon: (01) 5190-828
Elektronski naslov: info.zri@zri.si

Kazalo:
Gibanje ustvarjalnosti...
Kotiček učencev...
ZRI - Novice...
ZRI - Izobraževanje odraslih
ZRI - O Zavodu...
ZRI - Poletne šole...
Reference...
ZRI - Računalniški pouk mladine
Mladinska šola računalništva v šolskem letu 2018/2019
Prijavnica za računalniški pouk
ZRI - Urnik pouka

Pouk ob postopnem sproščanju ukrepov zaradi širjenja korona virusa

Ne glede na postopno sproščanje ukrepov bomo pouk na daljavo bomo še naprej izvajali v skladu s priporočili epidemiološke stroke, dokler ukrepi ne bodo v celoti preklicani. Ohranili bomo dosedanji način in urnik, ki velja za čas dela na daljavo.

Če bi zaradi postopno spremenjenih okoliščin dosedanji urnik posameznim učencem ne bil več ustrezen, prosimo, da nas na to takoj obvestite, da se dogovorimo za ustreznejši termin obiskovanja pouka.


Državna tekmovanja iz programiranja

Naši učenci so bili ponovno zelo uspešni na tekmovanjih

13. 3. 2020 je bilo v organizaciji ZOTKS uspešno na daljavo izpeljano državno tekmovanje iz programiranja za srednješolce in za osnovnošolce v kategoriji pacsal/c/c++. Tekmovanja se je udeležilo 42 naših učencev, ki so prikazali odlično znanje računalniškega programiranja. Uradni rezultati

28. 3. 2020 je bilo v organizaciji RTK-IJS uspešno na daljavo izpeljano državno tekmovanje iz programiranja za srednješolce. Naši učenci so ponovno prikazali odlično znanje računalniškega programiranja. Uradni rezultati

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo in se veselimo njihovih uspehov.


Pouk v času ogroženosti zaradi širjenja korona virusa (3)

Od vključno 16. 3. 2020 do preklica redno izvajamo pouk na daljavo za vse učence. Nekoliko smo preuredili skupine in uvedli nove termine s čemer smo dosegli, da so skupine manjše in bolj homogene. Skoraj vsi učenci so se nam že pridružili pri delu na daljavo.

Če slučajno kdo izmed učencev ni prejel vabil na pouk, ali pa mu termin obiska ne odgovarja, naj nas o tem takoj obvesti po elektronski pošti na naš naslov, da mu uredimo nemoteno obiskovanje pouka.

Delo na pouku poteka v skladu z objavljenimi dosedanjimi navodili na tej strani in z navodili, ki smo jih pošiljali po elektronski pošti.

Opozorilo: V času veljavnosti ukrepov zaradi širjenja korona virusa Vas prosimo, da z nami komunicirate po elektronski pošti. Če pa želite pogovor z nami, nam lahko zaupate svojo številko, na katero Vas bomo poklicali.

Objavljeno 5. 4. 2020 ob 17:30.


Izkušnje po drugem tednu dela na daljavo in napotki za tretji teden

Vsa dosedanja spodnja obvestila v zvezi s poukom ostajajo v veljavi.

V tednu od 23. 3. 2020 do 27.3.2020 smo na daljavo izvedli v vse ure pouka po urniku, tudi pouk loga, ki ga sedaj izvajamo ob sredah. Na podlagi dosedanjih pozitivnih izkušenj bomo pouk interaktivno izvajali tudi v prihodnje.

Urnik pouka bomo za čas pouka na daljavo spremenili tako, da bodo skupine nekoliko bolj homogene in bo pouk tekel bolj gladko. Skupine bodo nekoliko manjše. Dodali bomo še nove skupine. Povabili Vas bomo v skladu z novimi urniki, ki oa se za skoraj polovico učencev ne bodo spremenili. Povabila boste prejeli z ločeno pošto. Če se zaradi kakršnih koli razlogov ne boste mogli odzvati v vabljenem terminu, nam to sporočite in se bomo poskušali dogovoriti drugače.

Prosimo, da se nam javite, na kakšen način boste sodelovali pri pouku. Predvsem nam sporočite, kakšne imate tehnične možnosti (glej potrebščine - zgoraj) in če imate kakšne terminske ali druge zadržke, da Vam bomo skušali pomagati. Kdor ne more sodelovati v skupini (online), mu bomo omogočili sodelovanje po elektronski pošti in z novimi funkcionalnostmi na strežniku Putka (offline).

Objavljeno 30. 3. 2020 ob 12:00.


Izkušnje po prvem tednu dela na daljavo in napotki za drugi teden

Vsa dosedanja spodnja obvestila v zvezi s poukom ostajajo v veljavi.

V tednu od 16. 3. 2020 do 20.3.2020 smo na daljavo izvedli v vse ure pouka po urniku. Približno polovica učencev je bila prisotna na spletu v živo, nekateri učenci so delali v svojih terminih in odlagali svoje rešitve na dogovorjeno mesto. Na konfernenčnem sistemu nas je bilo istočasno največ v četrtek in sicer 12 in je delo potekalo dobro, zlasti tudi po zaslugi obeh asistentov.

Zahvaljujemo se vsem za sodelovanje in napovedujemo, da bomo z delom na ta način nadaljevali in poskušali še izboljšati metode sodelovanja pri pouku. Učenci boste prejeli vsak teden vsaj dve obvestili. Prvo vsaj dan pred poukom, kjer bomo napovedali, kaj bo tema pouka in navodila za pripravo in drugo nekaj minut pred poukom, s katerim Vas bomo povabili na pouk. Če se učenci pripravijo na pouk, je izplen pouka boljši.

Potrebnščine: Za pouk učenci potrebujejo le osebni računalnik na katerem tudi sicer delajo doma. Komuniciramo preko Foruma na Putki in chata na konferenčnem sistemu. Kdor ima na računalnik zvočnik ali slušalke, slišti pogovore. Kdor ima mikofon, ga slišimo tudi ostali. Kdor pa ima tudi kamero, ga tudi vidimo. Kdor vsega tega nima, si morda lahko za čas pouka sposodi prenosnik, ki ima kaj od našetega in ga uporablja le za branje pošte in sodelovanje na konferenci.

Za programiranje in sodelovanje na Putki vsak uporablja le svoj običajen rečunalnik. Na strežniku Putka za vsak dan pouka pripravimo svojo nit pogovorov, na kateri lahko sodelujete. Na uri odgovrajamo sprotno, sicer pa z daljšim zamikom.

Učenci, ki prograirajo v Logu, so prvi teden sodelovali po elektronski pošti. Ta teden bomo poskušali izvesti poskusno uro tudi s sprotno komunikacijo, vendar v drugem terminu, za kar se bomo dogovorili posebej.

Objavljeno 22. 3. 2020 ob 11:30.


Izkušnje po prvem dnevu dela na daljavo

Pouk smo 16. 3. 2020 na daljavo izvedli v skladu z včerajšnjimi napovedmi. Delo je potekalo predvsem na strežniku Putka, z usmerjanjem in diskusijo, ki smo jo vodili preko internega sporočilnega sistema. Kdor se je lahko povezal na konferenčni sistem, je sodeloval tudi v živo. Do konca tedna bomo morda preizkusili tudi druge konferenčne sisteme in izkušnje s poukom sproti prenašali k delu drugih skupin.

Skupine učencev, ki so imele danes pouk naj spremljajo sporočila na sistemu Putka in po elektronski pošti, ker bomo še spremljali oddane naloge in poskušali podati še kakšno usmeritev. Poleg tega rešujte naloge na strežniku.

Izkušnja prvega dne: če nimate svojega računalnika s kamero in mikrofonom, je uporaben tudi izposojeni. lahko tudi kot dodatni računalnik za komunikacijo. Računalnik le z zvočnikom je bil uporaben, ker je prenašal zvok, sicer pa smo pisali dnevnik. Pravilo: znajdi se.

Skupine učencev, ki imajo pouk ob torkih lahko 17. 3. 2020 pričakujejo elektronsko pošto z vabilom na elektronsko komunikacijo v času začetka pouka. Če le morete, se nam pridružite. Morda, bo kdo prejel še kakšen namig pred poukom, kot odgovor na dosedanje delo na strežniku.

Učenci drugih skupin: vabljeni ste, da sodelujete na strežniku kadarkoli, vendar Vam ne utegnemo odgovarjati v času pouka drugih skupin, ker smo polno obremenjeni z učenci, ki imajo pouk na urniku.

Prve izkušnje učiteljev: pouk na daljavo je za učitelje precej bolj naporen, kot običajen pouk.

Objavljeno 16. 3. 2020 ob 23:30.


Urnik za pouk v šolskem letu 2019/2020 na našem sedežu na Pržanu

Ponedeljek:
  • 17.00 starejši osnovnošolci (pascal) in srednješolci
  • 18.00 mlajši osnovnošolci (začetnki - logo, pascal)
Torek:
  • 17.00 srednješolci (nadaljevalci)
  • 18.00 starejši osnovnošolci (začetniki in nadaljevalci)
Četrtek:
  • 16.00 srednješolci (začetniki in nadaljevalci)
  • 17.00 srednješolci in starejši osnovnošolci (nadaljevalci)
  • 18.00 mlajši osnovnošolci (logo, pascal)
Petek (pascal in C++):
  • 16.00 starejši osnovnošolci (začetniki in nadaljevalci)
  • 17.00 srednješolci I. (nadaljevalci)
  • 18.00 srednješolci II. (nadaljevalci)

Uradne ure za informacije o pouku

Za informacije po telefonu na številki 01 5190 828 smo na voljo vsak delovni dan razen srede od 13. do 15. ure. Do 9. 10. 2019 smo Vam na voljo tudi ob sredah od 13. do 14. ure. Za komunikacijo izven uradnih ur, Vas prosimo, da nam pišete po elektronski pošti in po želji sporočite številko za povratni klic.


Rezultati lanskih mednarodnih tekmovanj

Večina mednarodnih tekmovanj poteka v juliju, avgustu in septembru, kjer Slovensko zastopstvo običajno sestavljajo pretežno naši učenci. Naši učenci so bili zelo uspešni in jim iz srca čestitamo. Posebej pa smo ponosni na dosežke, kjer so naši učenci prejeli medalje iz mednarodnih olimpiad:

Bronasta medalja Benjamina Bajda na Srednjeevropski računalniški olimpiadi

Na Srednjeevropski računalniški olimpiadi srednješolcev (CEOI) v Bratislavi, od 23. do 29. julija 2019, so ekipo sestavljali trije naši učenci (Benjamin Bajd, Bor Grošelj Simić, Jakob Schrader) in Lan Ševčnikar iz Maribora.

Bronasti medalji Benjamina Bajda in Jakoba Schraderja na Mednarodni računalniški olimpiadi

Na Mednarodni računalniški olimpiadi srednješolcev (IOI) v Baku-ju, v Azerberbedžanu, od 4. do 11. Avgusta 2019, so slovensko ekipo sestavljali trije naši učenci (Benjamin Bajd, Bor Grošelj Simić, Jakob Schrader) in Matevž Miščič.

Udeležba na Evropski juniorski računalniški olimpiadi

Prve izkušnje na mednarodnih olimiadah so nabirali tudi osnovnošolci. Tokrat je bila juniorska olimpiada v Mariboru in sicer od 23. do 29. avgusta 2019. Slovensko ekipo so sestavljali pretežno naši učenci Filip Štamcar, Luka Urbanc, Matic Kovač, Matic Dremelj, Vid Ošep in Alexander Gaydukov.

Bronasta medalja Benjamina Bajda na Balkanski računalniški olimpiadi

Na Balkanski računalniški olimpiadi srednješolcev (IOI) v Atenah, od 9. do 14. septembra 2019, so slovensko ekipo sestavljali trije naši učenci (Benjamin Bajd, Bor Grošelj Simić, Jakob Schrader) in Matevž Miščič.


Rezultati državnih tekmovanj iz računalniškega programiranja

Tudi leni so naši učenci prejeli največ priznanj na državnih tekmovanjih iz programiranja. To še posebej velja za najzatevnejše skupine na državnih tekmovanjih.


Druga obvestila

Obvestila o spremembah urnika, nadomeščanju pouka in druga nujna ali enkratna obvestila objavljano tudi na strani Novice

Valid HTML 4.01! Stanje usklajeno: 28.09.2019